Indul a kényszergyűjtés

 2012.10.05. 20:28

A közelmúltban megkezdődött a szomszédos településen a csatornával kapcsolatos pénzbehajtás. Hamarosan nálunk is várható. Hogy mi is ez? Azon lakosok, akik önszántukból nem kívántak, vagy egyszerűen nem tudtak részt venni a csatornázási költségek vállalásában, azokra a kényszer lesz hatással. Lássuk az okokat.

Vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy a fejlődés megállítható, esetleg felesleges dolog. Ezzel a vélekedéssel nem igazán tudok azonosulni. A fejlődés az a folyamat, mely eljuttatott bennünket a barlangokból az épített környezetbe. Lehetővé tette, hogy életünket biztonságban, és többé-kevésbé komfortos körülmények között élhessük. Persze a fejlődés egyes állomásainak szükségessége és sorrendje helyenként és társadalmanként változhat, mint ahogyan a kultúrák is különböznek. Más szükségletei vannak a hegyvidéki, és megint más a szigetvilágokban található falvak lakóinak, és a városok megint más elvárásokat támasztanak.

Bakonybánk a Bakony északi peremén, hegyvidékinek jóindulattal is nehezen nevezhető domborzati viszonyok között elhelyezkedő kisközség. Ami a fejlődést illeti, van még előtte bejárandó út bőven, ideje volna elindulni rajta. Persze, mint az megszokott a fajsúlyos kérdések esetében, egyetértés nincs a témában. A nézeteltérések alapja, hogy vannak, akik görcsösen ragaszkodnak a múlt megszokásaihoz. Talán vizsgáljuk is meg, hogy melyik álláspont tartalmaz több érvet, és melyik több érzelmi elkötelezettséget?

A csatornapártolók a fejlődésre, illetve annak szükségszerűségére hivatkoznak. Ez az érv inkább érzelmi, mint racionális alapokon áll, hiszen nem tartalmaz semmit, ami kézzelfogható indoka a beruházásnak. Ugyanezen témában az ellenzők azt állítják, hogy ami bevált, és a költsége is tudható, azt kell tovább vinni. Ez az érv sem sok támaszt nyújt a döntéshez. Azt, hogy bevált, már sok esetben nem lehet elmondani, mert a hagyományos kerti szennyvíztárolók elzsírosodtak, a feladatukat jelen formájukban nem töltik be, a szállítás pedig jelentősen megdrágult az elmúlt időszakban. Az jó kérdés, hogy miért pont most?! Másik ellenvetésem, hogy egy fél századdal ezelőtt a pottyantós WC és a lavór volt a bevált, most mégis csempézett fürdőszobát és angol WC-t használnak az ellenzők is.

A csatornapártolók anyagi alapokon is hoznak fel érveket. Egyik, hogy a csatornadíj olcsóbb, mint a szippantás. Ez bizonyára így van, és ezt az érvet valóban alá lehet támasztani számszerű adatokkal. Az ellenzők ezt a kérdést úgy közelítik, hogy a vezetékes vizet használják másra is, és nem minden kerül a gödörbe, de ezután ezért is fizetni kell. Sajnos ez is így van, de erre lehet megoldást találni egy külön mérő alkalmazásával. A pártolók másik, anyagiakban kifejezhető érve, hogy egyszer kell befizetni azt a bizonyos 250.000Ft-ot, és onnantól igaz, hogy több lesz a vízdíj, de nincs több gond a szennyvíz elhelyezésével. Nos, ez jól hangzik, de ahogy az ellentábor fogalmaz, nem kell egyetemet végezni ahhoz, hogy gyönge fejszámolás után kimutassuk, hogy ezért az összegért akár két, amúgy modernnek számító ülepítő-szikkasztó műves új emésztő építhető, aminek a beüzemelése után húsz-harminc évig nincs rá gond, akkor is fillérekből javítható, valamint a vízdíj sem emelkedik. Ez az érv egyértelműen az ellenzők oldalát erősíti.

Megközelíthetjük a problémát üzleti oldalról is. Ha befektetek valamibe, akkor logikusan azt várom, hogy az adott dolog a továbbiakban olcsóbb lesz. Ebből következik, hogy majd valamikor megtérül, később megtakarítást eredményez. Ha olyasmibe fektetek, ami utána ebből adódóan többe kerül, akkor avval az életszínvonalam csökkenését finanszírozom, mert a plusz kiadásomat más területektől kell elvennem. Ennek a megértése sem igényel érettségit.

A csatornapártolók azt mondják, hogy a régi emésztők elzsírosodtak, nem tudják finanszírozni a megemelkedett szállítási díjat, nagyon kell a csatorna. Ez egy súlyos probléma, de mint az ellenzőktől tudható, azok, akik ezzel küzdenek, valószínűleg nem mérték fel a lehetőségeiket. Például egy szikkasztócső utólagos beépítését. Egy rendkívül egyszerű szerkezetről van szó, mely a szükséges kétkezi munkákat figyelembe véve is legfeljebb egy napi tevékenységet jelent 10-15.000Ft anyagköltséggel. Gondolom, ennyi idő alatt nem sokan dicsekedhetnek ebben a faluban 250.000Ft bevétellel, tehát nagyon megéri. Bármennyire is hangzatos ez a műszaki jellegű érvelés a pártolók részéről, nem igazán állja meg a helyét.

Hallhatóak ezen felül környezetvédelmi érvek is. A környezetvédelem pedig fontos dolog, magam is így gondolom. A mértékekkel azonban gond lehet. Ha a pártolók álláspontját vizsgáljuk, akkor a következő tényeket kell számításba venni. A vezetékben érkező vizünket először kiszivattyúzzák a tatabányai karsztvíz kutakból. Ezután mindenféle tisztítási és fertőtlenítési folyamatokon átvezetve, szivattyútelepek segítségével eljuttatják hozzánk, mint fogyasztókhoz. Ekkorra a víz energiaigénye már rendkívül magas, hiszen a szivattyú kutak egymást érik a megfelelő ellátás érdekében, márpedig itt elektromos motorok működnek, melyek áttételesen az erőművekben füstöt, vagy atomhulladékot hagynak maguk után. Ezen túllépve a víz megérkezik hozzánk, mi pedig, megfürdünk benne, leöblítjük a WC-t, esetleg kimossuk a ruháinkat. Az a vízmennyiség, ami megérdemelné, hogy ivóvíz minőségű legyen, mert elfogyasztjuk teának, vagy főzünk belőle, nem éri el az összes fogyasztás 3-5 %-át. Ez az a mennyiség, ami miatt az összes többi víz az utat megteszi nagy szennyezések és költségek árán a tatabányai barlangoktól a házainkig. Innen a víz a használat után a csatornába kerül, ahol a domborzati viszonyok miatt szintén szivattyúrendszerek segítségével a tisztítótelepre jut. A tisztítótelep szintén energiát használ működése során, amit a szivattyúsor fogyasztásához, valamint azok karbantartási költségeihez számolva reálissá válik a vízdíj többszöröződése. Már említeni sem kellene, de ez is áramtermelést és alkatrészszállítást generál, tehát levegőszennyezés lesz belőle. Ha ezeket a környezetszennyezési tényeket szembeállítjuk egy hagyományos szikkasztó háztartási jellegű szennyvize által okozott terheléssel, akkor a nagyságrendi különbségek fényesen megmutatkoznak. A gondolatkör elejére lépve megállapítható, hogy aki környezetvédelmi szempontokkal próbálja jelen helyzetben a csatornalétesítést megokolni, az a témában teljesen járatlan, vagy egészen más szándékok vezérlik. Mind gazdasági, mind műszaki, mind környezetvédelmi szempontok felsorakoztatása mellett logikusabb lenne a helyi kutak vizének felhasználását propagálni a nem élelmezési célú vízfelhasználás tekintetében. Ezt persze akár intézményesen is meg lehetne valósítani úgy, hogy a meglévő mellé új vízrendszert telepíteni, mely akár több helyi kútból nyerne vizet egy szivattyú segítségével. Alacsonyabbá válhatna a talajvíz szintje, és a beruházás befejeztével olcsóbbá a vízdíj, hiszen a rá rakódó költségek a töredékét jelentenék a tatabányainak. Még talán bevétele is származhatna belőle a falunak. Persze csak akkor, ha valóban fejlesztési szándék húzódik meg az egész beruházás mögött.

Ha a taglalt érveket összevetjük, akkor megállapítható, hogy az egész beruházás önmagában egy jó kezdeményezés, de sem a hely, sem az idő nem ideális. A lakosság jelentős része állástalan, szintén sokuknak a jövedelme az 50.000Ft-ot sem éri el. Számukra a csatorna építése egyet jelent a földönfutással. A település fejlődésének most egészen más lépcsőfokát kellene megvalósítani, és a csatornával csak akkor foglalkozni, ha a népsűrűségi, létszámi vagy iparosodottsági körülmények ezt igazolják. Addig csak fölösleges költség, amit elszegényedett emberek nyakába akasztanak azért, hogy kevesek komfortérzete valamelyest javulhasson még akkor is, ha mások ezért az egzisztenciájukkal fizetnek.

Fogarasi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://bankraforgo.blog.hu/api/trackback/id/tr444822368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Okostojás_ 2012.10.05. 21:29:06

Teljesen megértem a szerzőt, hogy dilemmába esett, kell-e csatorna vagy se.
Viszont abban nem értek egyet, hogy az elzsírosodott emésztőket drénezéssel javítsuk fel. Véleményem szerint a szennyvíztisztítás valamilyen formájára mindenképp szükség van. Nem csak azért mert a környezetvédelem ma divat, hanem valóban az egészségünk érdekében. Sajnos a modernizáció, a fogyasztói társadalom kialakulása rengeteg veszéllyel is jár. Menjünk csak vissza egy kicsit az időben, na nem az őskorig, elég ha csak néhány évtizeddel lépünk vissza. Bár már rég leesett a tojáshéj a fenekemről, de én már a vezetékes víz korszakába születtem (igaz városlakóként), viszont édesanyám elbeszéléseiből sokat hallottam a 30-as, 40-es évekről. Akkoriban a faluban ahol lakott 2 közkút volt, egy az alvégen, egy a felvégen. Az asszonyok oda jártak minden nap vízért. Tizedannyi vizet sem használtak mint mostanában. Igaz mások voltak akkor a viszonyok és az igények. Nem fürödtek naponta, fejenként egy kancsó vízből megmosakodtak, mosni is csak egyszer mostak hetente. Nem volt sok puccos ruha, jó ha valakinek 3 váltás ruhája volt. Egy ünnepi, egy hétköznapi és egy munkás. A mosás sem volt túl bonyolult, egy kis hamulúg, egy kis mosószappan és kész, az öblítés tiszta vízzel ment és slussz.
Nem kívánom én vissza azt a kort, csak szemléltetni szerettem volna, hogy mennyit változott a világ. Ma naponta fürdünk (jobb esetben tusolunk, hogy spóroljunk a vízzel), a mosás is szinte mindennapos és természetesen flancos mosószerekkel és öblítőkkel. Már a mosogatás sem a régi, hisz urbanizálódtak a falvak is, ott is egyre több portán van mosogatógép. Mondhatjuk erre, hogy ez a fejlődés útja és mennyivel kényelmesebb így élni. Ez rendben is van, de akkor fejlődjünk másban is, pl. a környezettudatosságban. És most értem vissza ahhoz a gondolathoz amivel indítottam a hozzászólásomat. Ha már a kényelmünk és komfortérzésünk miatt több vizet fogyasztunk és több szennyezőanyagot termelünk, gondoskodjunk arról, hogy az ne ártson a környezetünknek. Tehát tisztítsuk a szennyvizünket.
Az persze már más kérdés, hogy milyen technológiával. Nem biztos, hogy a központi tisztítótelep a hozzá tartozó csatornavezetékekkel a legjobb és leghatékonyabb megoldás, a beruházási és üzemeltetési költségekről nem is beszélve. Léteznek már más korszerű technológiák is. Többek köz van már úgynevezett házi szennyvíztisztító is, ami az ÁNTSZ bevizsgálása szerint is olyan tisztított vizet enged ki magából, mely élővizekbe gond nélkül beengedhető. Ezek ára (mivel még nem túl elterjedt és kicsi a gyártási volumen) 500.000 Ft körül van. Bár az is igaz, hogy egy ilyen berendezés akár 3-4 ingatlant is ellátna. Ennek több előnye is lenne. 1. kisebb beruházási költség. 2. kisebb üzemeltetési költség. És ami nem mellékes, ugyanúgy mentesítené a környezetet mint a központi tisztító. Sajnos erről Bakonybánk már nem dönthet, mert ha jól tudom a csatornaberuházás olyan előrehaladott állapotban van, hogy attól visszalépni nem lehet.
Rengeteg hozzáfűzni valóm lenne még a poszthoz, de már így is túl hosszúra sikeredett a kommentem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2012.10.07. 11:10:03

@_Okostojás_: Mindenekelőtt szeretném megköszönni az igényes választ. Tartottam tőle, hogy bármely oldalról származó, nem túlságosan átfogó ismereteken alapuló, mérsékelten kulturált beszólás lesz az első reakció.
Folytatásban a nézeteim egy szeletének ismertetését szeretném bemutatni, aminek a lényege az irodalmi kifejezés. Manapság környezetvédelemnek hívunk mindent, ami a környezeti szempontokat taglalja, és meglehetősen következetlenül magam is ezt a kifejezést használom, de helyesnek mégis árnyaltabban tartom. Van egy nézet, mely tudomásul veszi, hogy minden élő létezése hatással van a környezetre, van egy másik, amely demagóg módon érvel a környezet mellett ésszel vagy ész nélkül. Az előzőt a magyar nyelv adta sokszínűség alapján környezetkímélő, ha úgy tetszik, zöld álláspontnak tartom, míg a másikat radikális természet-központúnak, amire leginkább a sötétzöld jelzőt tudom akasztani. Ez utóbbi talán magyarázatra szorul. Arra gondolok, hogy például a papírzsebkendő használata szemetet eredményez, a szöveté a mosás során vegyi terhelést, tehát sötétzöld álláspont szerint szabaduljunk meg az októl középkori módon. Talán csak azért nem jelentik fel a vaddisznókat és őzeket a növényzet pusztításáért, mert félnek a nevetségessé válástól.
Visszatérve a csatornára. Maga a műszaki fejlesztés egy zseniális találmány, nem is kívánom elvitatni ezt a tényt. Higiéniát biztosít, járványokat előz meg, stb. Mint az eredeti írásban rámutattam, a gond nézeteim szerint az arányokon van. A csatorna feltétlen alapja egy településnek ott, ahol pár száz négyzetméter családok tucatjainak ad életteret. Ott is elengedhetetlen, ahol kisebb- nagyobb ipari cégek tevékenykednek tömény vegyi anyagokat zúdítva ki melléktermékként. A falu népsűrűségét tekintve egy meglehetősen nagy területen élő pár száz lelkes agrár település. Aki nem a mezőgazdaságból él, az eljár dolgozni. Mint tudjuk, van ilyen kifejezés, hogy egészségügyi határérték. Ez köztudomásúlag a szennyezés mértékét hivatott megállapítani a veszélyes koncentrációhoz képest. Most nem kívánok kitérni itt a kifejezés mögé bújtatott jelentésre, mert egy világot kellene fenekestől felfordítani. Ezen a poszton fogadjuk el valós értéknek. A falu területét, annak valós szennyezését összevetve egy tisztítómű kiépítésével és üzemeltetésével keletkező környezetkárosítással szemben, bolha-elefánt vitát eredményez. Bár külön fejezetet érdemelne, itt még meg kell említeni az üzembiztonság kérdését is. Egy kerti emésztő az üzemi kapacitását fokozatosan veszíti el, de egy tisztítómű leállás esetén rövid idő alatt tömény mocsokkal árasztja el a környezetét. Jelen esetben többek között a Cuha-patakot. Talán a csatorna melletti érvek egyértelműen meggyőznének, ha az üzemeltetéshez szükséges energiát a komplexum vízerőműből nyerné, hiszen a falu határában valaha négy malom is működött, tehát lehetséges, ilyesmi a tervekben nem szerepel. Ha viszont a szükséges energiát a bakonyi fák kivágásával és erőművi elégetésével nyerjük, akkor hol van itt a környezetvédelem. Vágjuk a fát benzinmotoros fűrészekkel, rakodjuk és kihordjuk diesel gépekkel, szállítjuk és lerakodjuk szintén diesel teherautókkal. Az egész tevékenységgel függőbbé tesszük az országot a kőolajtermeléstől. Megépítjük a csatornahálózatot műanyag- és betonelemekből. Az előbbi kőolajszármazék, az utóbbi kötőanyaga a legtöbb hőt igénylő előállítási technológiát alkalmazza, míg az adalékanyag sem szélenergiából kerül a helyszínre. Az építés során különféle robbanómotoros eszközök fogyasztják a kőolaj különböző párlatait, majd a karbantartás során szintén teherautókkal hozzák-viszik az alkatrészeket. A tisztítás elektromos áramot igényel, ami szén vagy fa égetését teszi szükségessé. Ha levetjük a hangzatos előítéleteket és a józan logikát hívjuk segítségül, akkor itt szó sincs környezetkímélésről. Elhanyagolható vegyi terhelésű koszos víz tisztítására építünk nagy összegekből egy kockázatos, drágán üzemeltethető szennytelepet, amelyik nem tiszta, csak egészségügyi határérték alá tisztított koszos vizet enged a környezetbe. Az egész beruházás inkább politikai tőkekovácsolást, lenyúlást vagy EU-s pénzlehívási szándékot takar, mint fejlődési szándékot. Ezzel a ténnyel egyébként az EU-ban is tisztában vannak, különben nem 2000 fő fölött húzták volna meg a támogathatóság határát. Ide tartozik továbbá, hogy még a pályázó két település együttesen sem rendelkezik ezzel a létszámmal, hiszen ha így lenne, akkor a napjainkban folyó közigazgatási átszervezések kapcsán nem kellene egy harmadik falu társulását keresnünk. A létszám itt is 2000 főnél van meghúzva. Lehet, hogy a pályázati anyag valótlanságokat tartalmaz? Mi lesz, ha ez az EU-ban kiderül? Ha a lakosságnak az egész beruházás 15%-át kell most fizetnie, és ez 250.000Ft, akkor ki fizeti vissza az EU-nak a 85%-ot, ha az visszakéri jogosulatlanság miatt a már folyósított összeget? Ezek persze már politikai, és gazdasági kérdések. Megérdemelnének egy önálló cikket is, kár őket kommentbe rejteni.

_Okostojás_ 2012.10.07. 15:18:46

Tisztelt Fogarasi úr!

Ne keseredjen el nagyon, a beszólások csak azért maradtak el, mert még nem elég ismert a blog :-)

A válaszával viszont újra azt az érzést váltotta ki bennem, hogy egyet is értek vele meg nem is. Abban egyetértek, hogy nem kellene keverni a környezetkímélést az Ön által sötétzöldnek titulált szélsőséges "környezetvédelemmel".
Több okból sem. Az egyik ok, hogy akár tetszik akár nem, a világ a technika mellett tette le a voksát. A technika viszont anyag és energiaigényes. Ez alól sem én, de még csak a "sötétzöldek" sem vagyunk kivételek. Hisz én is gépkocsival közlekedek, mobilt és számítógépet használok, tele van a háztartásom gépekkel, amik mind-mind anyag és energiafelhasználók. A "sötétzöldek is modern mobillal, laptoppal és gépkocsival felszerelve háborúznak a technika ellen. Bár még egyiküknél sem jártam személyesen, de nem hiszem, hogy hazaérve nem villanyt kapcsolnak, hanem gyertyát gyújtanak és a téli estéken dideregve egymást melegítve ücsörögnének a sötét szobában ahelyett, hogy a kazánba begyújtanának, akár gázzal, akár szénnel vagy fával.
A technikán kívül a másik ok, amiért a környezetkímélés és nem a sötétzöldezés a megoldás, a mennyiség, ami az emberiség létszámától függ. Egyes számítások szerint valamikor az 1600-as évek végén az 1700-as évek legelején lépte át az emberiség az egymilliárd főt. Azóta alig telt el 300 év és már többen vagyunk, mint 7 milliárd! Ezt az irdatlan népességet már nem lehet "hagyományos" módon ellátni. Ehhez kellenek a modern technológiák, az intenzív mezőgazdaság. Persze az igények is folyamatosan nőnek, de gondoljon csak bele, Ön miről mondana le szívesen azok közül amik most egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik az életét? Az autóról? A telefonról? A számítógépről? Vagy esetleg a háztartási gépeiről? Szívesen gyalogolna be a Megyeházára elintézni valamit? Mennyi is a Bakonybánk - Tatabánya távolság? Na ugye!
Már megint hosszú lére engedtem a hozzászólásomat és még a szennyvíz-csatornáig el sem jutottam, azt hiszem ahhoz egy külön kommentben jutok hozzá.

Üdvözlettel:

Okostojás

_Okostojás_ 2012.10.07. 15:58:06

Tisztelt Fogarasi úr!

Rátérve a szennyvíz-csatornázásra. Nem értek abban egyet Önnel, hogy nincs szükség a szennyvíz tisztítására, hanem elég ha azt elszikkasztjuk. Tudom, hogy régen elég volt a pottyantós WC, és az asszonyok a patakban mostak, de ne felejtsük el, hogy amint az előző hozzászólásomban írtam, már 7 milliárd ember él a Földön, és nem fahamuval mosunk, a vízfogyasztásunk ezáltal a szennykibocsájtásunk is megtöbbszöröződött.
De, hogy szemléletes legyek mondok néhány példát arra, miért is kell a tisztítás:
1. Tudomásom van arról, hogy van egy állami vízmű cég (direkt nem nevesítem meg, nehogy baj legyen belőle) mely kénytelen volt több víztermelő kútját bezárni, mert azok elszennyeződtek. Tudomásom van arról, hogy van egy város (direkt nem nevezem meg), amely már több kutat fúratott azért, hogy leválhasson az állami vezetékrendszerről, de minden fúrása kudarcba fulladt általában a víz minősége miatt.
2. A nyáron a munkahelyemen beszélgettünk az ivóvízről. Felvetődött az a gondolat, hogy mivel egyikünk sem iszik csapvizet, valami módon váltsuk ki a bolti ásványvizet. Például úgy, hogy egy forrásból hordjuk majd haza üvegben az innivalót. Ezen felbuzdulva körül néztem a neten, hol találhatók a környékünkön működő források. A kutakodás közben találtam egy tanulmányt, ami megdöbbentett. Sajnos akkor nem mentettem el az elérhetőségét, de a lényegre emlékszem. A tanulmány szerzői nem voltak restek és bejárták a Vértes, Gerecse összes fellelhető forrását. Minden forrásból mintát vettek és azt bevizsgáltatták. Az eredmény katasztrofális volt. A tizenvalahány forrásból egy sem volt szennyeződésmentes! Volt ugyan kettő ami elméletileg ihatónak minősíthető, de még azok is szennyezettek voltak! Még a lakott területtől távol eső hegyi források is.

Ezek alapján képzeljük el, hogy milyen vizek vannak egy olyan helyen, ahol a szennyvizet minden tisztítás nélkül csak elszikkasztják? Az ásott kutakból még öntözésre sem lenne szabad vizet kivenni, nem hogy ivásra. De a fúrt kutak vize sem lenne iható, ha csak nem 1000 méterre fúrnak le, mert a fúrt kutak zöme csak a talajvíz alatti első rétegvízig vannak lefúrva.
Ezzel az a teória is megdől, amit a T. szerző a posztjában a helyi kutakról ír.
A véleményem tehát az, hogy mindenképp tisztítanunk kell a szennyvizeinket, persze a tisztítás módja nem mellékes.
Már megint olyan hosszúra sikeredett az eszmefuttatásom, hogy a módozatokra nem jut hely és idő, de arról majd talán egy későbbi kommentben írok.
Végezetül még egy megjegyzés. Óva inteném a T. szerzőt, attól, hogy elhajoljon a "sötétzöld" oldal felé. Itt arra gondolok, amikor azt fejtegette, hogy milyen terhelést okozunk a csatorna megéítése során, a szállítással, csövek gyártásával stb. Ne felejtsük el, hogy a szikkasztók is falazattal és födémmel készülnek, azok alapanyagainak gyártásakor, azok szállításával ugyanúgy terheljük a környezetet, bár azt elismerem, hogy valamennyivel kisebb arányban. Aztán ha elzsírosodik a szikkasztó a szippantókocsi sem vízzel üzemel, ha dréncsővel javítjuk a szikkasztást az a cső sem földből készül!
Természetesen a lényeg, hogy megtaláljuk az optimális megoldást, ami nem könnyű.

Üdvözlettel:

Okostojás

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2012.10.07. 19:16:24

Tisztelt OT!
Kérem, bocsássa meg a rövidítést, de az érvelései alapján nem láttam a választott nevet találónak. Nem kellene magát alulértékelnie.
Hadd kezdjem a végén, a sötétzöld mezőből. El kell ismernem, hogy a példák találóak, és a nagyságrendi különbségekkel is egyetértek, de a lovagiasság szabályai szerint a létesítés költségén kibontakozó vitát vegyük egy-egynek.
A reagálások hossza miatt ne aggódjon, magam is úgy vélem, hogy összetett témáról röviden és mélyrehatóan nem lehet véleményeket kifejteni. Ez alól kivételnek látszanak az ön által már előre prognosztizált beszólogatók. Előfordulhat, hogy talán majd válaszolok valamelyikre, de az ilyen vitáktól az a közkeletű mondás tart távol, miszerint: ne vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz a szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.
A csatornákról általában.: Meglátásom szerint két malomban őrlünk. Nem azt mondtam, hogy a csatorna rossz, hanem azt, hogy nem mindig indokolt. Azt sem állítottam, hogy a tisztítatlan szennyvíz a talaj hőn áhított alkotóeleme, csak azt, hogy a keletkezés mikéntjének függvényében sok mindent tartalmazhat, de ezek közül a szennyező anyagok közül nem mindennek a tisztítása jobb, mint a közvetlen elszivárogtatás. Abban is eltérnek az ismereteink, hogy mi is az az ivóvíz. Én sem mentettem el és most nincs is időm megkeresni, de pár éve kikerestem az ivóvíz törvénybe iktatott definícióját. Nos hát ami szélsőséges esetben abba belefér, abban én fürödni sem szeretnék. Ami a kutak használhatóságára vonatkozó hozzáfűzésemet illeti, el kell ismernem, hogy a megfogalmazás talán nem volt elég körültekintő. Én kifejezetten arra gondoltam, hogy fejlettebb országokban már működő rendszerekhez hasonlóan nálunk is bevezethető lenne az un. ipari víz, ami megszemlélve ugyanolyan tiszta, mint az ivóvíz, de mivel ilyen elvárások nincsenek vele szemben támasztva, a fölösleges vegyi tisztítások helyett egyszerű szűrés után lehet benne fürdeni, mosni, még a WC is leöblíthető, valamint a kert locsolása is megoldható a segítségével.
Az emésztő biológiája. A témában nem vagyok szakember, de mélyreható ismereteket szereztem, mióta a témát tanulmányozom. Az egész legalapvetőbb része a méretezés. Most nem pontos adatokkal akarok dobálózni, hiszen a befogadóképesség több változó függvénye. Az azonban nagyon fontos, hogy a gödör mérete elég nagy legyen ahhoz, hogy a tartalmát lebontó biológiai alkotóelemek a munkájukat elvégezhessék, mielőtt a szikkasztási stádiumba kerülnek.
Maga a mechanizmus hasonló a szennyvíztelepekéhez, csak nem igényel sokmilliós beruházást. Az emésztőgödör a befolyt szennyvíz tartalmát elemészti, azaz lebontja. Nem keverendő a szennyvíztárolóval. Ez az utóbbi csupán egy szigetelt gödör, melyet feltelés után üríteni kell. Az emésztőgödör ennél sokkal bonyolultabb. Ha szakszerűen készítik, akkor egy igazi kis tisztítótelep, gépek nélkül. Pár szóban a működésről. A keletkezett szennyvíz egy szigetelt nagyméretű tartályba jut. Az, ami a vízen úszik, az felülre kerül, ami nehezebb nála, az lesüllyed. A kettő közül fél úton kivezetjük a szilárd szennyeződésektől mentes koszos vizet, és egy következő tartályba vezetjük. Ebből a következő tartályból, annak felső részéből kerül egy kiszellőztetett drain-csőbe. Ha a méretezés megfelelő, akkor az első tartályban gyorsabban bomlik le a szilárd szennyeződés, mint a feltöltődés üteme. Magyarul, a mikrobák legalább olyan ütemben kell, hogy lebontsák a szilárd alkotóelemeket, mint amilyen ütemben azok a tárolóba érkeznek. A második tároló ennél lényegesen kisebb. Abban agresszívebb lebomlási folyamatok kezdődnek, mely a befolyó szint alatt, de minél magasabban lefektetett drain-csövön keresztül friss oxigénhez jutva a káros anyagokat egészségügyi határérték alatti koncentrációra bontják. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor a második tartályban jelentős úszó felületeket biztosítunk a biológiai bontást végző szervezetek számára, vagy a szivárogtató-cső első szakaszát zárt falú csőbe helyezzük ugyanezen célból. Az egész létesítési költsége mérettől függően 1-200.000Ft. Remélem, hogy így már kellően leírtam, hogy nem az „okosan” megépített téglából hézagosan falazott pöcegödrökkel szimpatizálok. Ezek ellenben elzsírosodás után javíthatók a második és harmadik szakasz utólagos hozzáépítésével. A lebontó organizmusok már telepítve vannak, csak a lebontott víz kivezetésére van szükség, amit a közlekedő edények elvén utólag 10-20.000Ft-ból meg lehet oldani.
A természeti vizek szennyezettségéről. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű szennyezettséget nem a falusi emésztők okozzák, hanem a mérhetetlen szántóföldi vegyszerhasználat, műtrágyázás, a szennyező ipari üzemek spórolása pl.: galvániszap, ólomszennyezés, alumíniumgyártás, bőrgyárak, stb. A háztartási vegyszerek itt nálunk elhanyagolható szennyezést okoznak. Egy olyan 450 fős településen, ahol ipar nincs, a porták nagysága minimum 1000, de sok esetben 4-5000, sőt néha 8-10000 négyzetméter, és az erre jutó személyek száma átlag 3-4 fő, ott mérhető környezeti kockázatról csak elméletben lehet említést tenni.
A házak körül található kutakról pedig meg kell említeni, hogy legalábbis itt helyben megfelelő fogyasztás esetén az ásott kutak vize iható. Nem csak hallottam. Amikor még az építkezésünk miatt köbméterszám vettük a vizet a talajból, és nem voltak benne ebihalak meg belefulladt szöcskék és növényi részek, akkor rendszeresen fogyasztottuk és semmi baja sem lett senkinek. Persze lehet, hogy ebben segített az immunrendszerünk is, mert nem a multi parizerét ettük élelmiszer helyett. Napjainkban, hogy már a használatbavételi engedély régen a kezemben van, és semmi sem kötelez a vezetékes víz igénybevételére, erősen gondolkodom, hogy lekötök a hálózatról. Inni már amúgy sem lehet, mert bűzlik a klórtól, a tisztálkodáshoz pedig jó a kútvíz is. Csak egy szivattyúra van szükség.

_Okostojás_ 2012.10.07. 20:29:10

Tisztelt Fogarasi úr!

Azt hiszem nem őrlünk két malomban, csak a malmot nézzük két oldalról.
Én sem vagyok a csatorna elkötelezett híve, csak a szennyvíz-tisztításé, aminek a módszere, technológiája számomra mellékes. Természetesen a helyi adottságokat is figyelembe kell venni, hisz más a helyzet egy nagy város belvárosában és más egy kis faluban.
Azért sem őrlünk két malomban, mert úgy látom mindketten arra a következtetésre jutottunk, hogy a helyi tisztítás lenne a megoldás. Elnézést kérek, hogy a felületességem miatt csak az emésztő (ami nálam a hézagos falú medencét jelenti)maradt meg a fejemben a cikkből és elsiklottam az ülepítő-szikkasztó mű kifejezés fölött. Tehát nagyjából egyről beszélünk, tisztítsuk a szennyvizet és csak utána engedjük akár élővízbe akár szikkasszuk el a gyökérzónában.
Természetesen mint mindenre, erre is több megoldás van. Amiről Ön ír, az a legolcsóbb és szakemberek szerint legbizonytalanabb megoldás. Ez a kétlépcsős, oldómedencés + szikkasztómezős megoldás. Bár ha jól tudom ezt sem telepítik 400.000 Ft alatt. Mivel ez is engedélyköteles, a házi kivitelezés szóba sem jöhet. Ennél drágább a három vagy többlépcsős házi tisztító, ahol az oldómedencén kívül ahol az anaerob (oxigénmentes) folyamat zajlik, a következő lépcső(k)ben aerob (oxigén-dús) folyamatokkal végzik a további tisztítást, és csak utána kerül a szikkasztómezőbe a víz. Természetesen ez a második technológia drágább (500.000 Ft-tól a csillagos ég) és van üzemeltetési költsége is, ami mai áron cca. 300-500 Ft/hó. A kétlépcsős tisztító ma még elfogadott, de szakmai körökben állítólag rebesgetik a betiltását, mivel elég bizonytalan a tisztítás hatásfoka. Nagyban függ a talaj és a környezet minőségétől (mivel itt zajlik a lebontás jelentős része) valamint a talaj hőmérsékletétől. A téli időszakban bizonyítottan kisebb a tisztítási hatásfoka.

Az ivóvíz tisztaságáról még annyit, hogy a példák egy része amiket említettem, messze a lakott és művelt területektől volt. Igaz nyitott karsztban, tehát sérülékeny területen. Én azért az Ön helyében, ha arra készülnék, hogy leváljak a vezetékes vízről 2 dolgot feltétlenül megtennék. 1. Bevizsgáltatnám a kutam vizét, mert az nem megnyugtató válasz, hogy ittunk belőle és mégis élünk. Köztudott, hogy ezek a szennyeződések nem azonnal hatnak, hanem hosszú évek alatt akkumulálódnak a szervezetben és utána okoznak bajokat.
2. Ha már mindenképp saját kutat üzemeltetnék, akkor furatnék egy rétegvíz kutat (nem ásottat mert az általában a talajvizet éri el) ami persze területi adottságoktól függően 20-100 méter között lehet. Mindenképp átfúratnám az első jelentős vízzáró réteget.
Azt hiszem mára ennyi "okosság" elég tőlem.

Üdvözlettel:

Okostojás

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2012.10.08. 16:06:05

@_Okostojás_: Tisztelt OT!
Magam is úgy gondolom, hogy a témát kellőképpen kifejtettük. Bár még maradtak talán félreértések. Például a kútvizet nem meginni szándékozom, hanem tisztálkodni benne, esetleg a szennyes ruháim tisztítására használni. Az inni való vizet már most sem a csapból veszem. Sajnálatos, hogy bár az ivóvizet a kitermelési helyükről azért kapjuk sok kilométernyi vezetéken át, hogy elfogyasszuk, ehhez erős gyomorra lenne szükség, mert bűzlik a fertőtlenítő szertől. Másutt sem jobb a helyzet. Volt módomban beleszagolni abba a rettenetbe, amit Szeged környékén ontanak magukból a vezetékek. Nos, jobb ízlésű bakonyi béka csak az orrát befogva lenne képes úszni benne a mocsárszagtól, bár azon a vidéken azt szokták meg, ezért a korábban emlegetett definíciónak megfelel.
A szakvéleményekről talán nem kevéssé elterjedt, de mindenképpen eretnek meglátásaim vannak. Kétségbeejtőnek tartom, hogy komoly tanulmányok után, jól képzett mérnökök nem objektív véleményeket fogalmaznak meg, hanem a megrendelő szándékait szakmailag alátámasztó adatokat gyűjtenek össze, miközben az azzal szemben álló tényeket elhallgatják. Ha nem így lenne, akkor nem fordulhatna elő, hogy egyazon témáról hasonlóan képzett mérnökök egymással homlokegyenest ellenkező módon nyilatkoznak. Ezen túl még jó módszer a megtévesztésre a csúsztatás is. Ha az adott dologról nem lehet nyilvánvaló sántítás nélkül kellően félrevezető képet alkotni, akkor a témához kapcsolódó más szakterületek véleményrészleteivel lehet példálózni, ami innentől már csak nem is fél, hanem legfeljebb tized igazság lesz, mert teljesen független az eredeti témától, ellenben lehet hivatkozni rá egy újságcikkben, vagy valamilyen lakossági fórumon. Így lehet áruházat építeni árterületre (Felsőzsolca), mert nem a független vízügyi szakember véleményét veszik figyelembe, hanem a jól fizetett közgazdászét, és ugye az is egy szakember. Ezek szerint az elvek szerint „tartotta” meg a vörösiszapot a kolontári gát is, a tiszai ciánszennyezés alkalmával pedig a döglődő halak eleinte csak „megfáztak a szokatlanul hideg vízben”, és csak akkor lett elismerve a „szakértő” urak által a ciánmedence nem megfelelő „szakértésű” méretezése, amikor már végképp nem lehetett tovább hazudni. Valószínűleg a politikailag megfelelő „szakvélemények” segítettek hozzá bennünket a gazdasági válsághoz is. Szerintem jobb lett volna figyelmen kívül hagyni őket és a józan ítélőképességet előtérbe helyezni.
Ezeket az elveket elővéve vizsgáljuk meg egy régi, minden környezetvédelmi szempontot figyelmen kívül hagyó téglából épített pöcegödör környezetét, és a szennyvízkezelés régen bevett módját úgy 30-40 évvel ezelőtt. A maiaknál sokszorosan agresszívebb vegyszereket juttattak a gödörbe. A személyi higiénia még fejlődési stádiumban. Másnaponta fürdés, napi mosakodás. Mosás a keverőtárcsás géppel, sok esetben jó sok ultrával, mert az olajos-zsíros melósruhát más nem tisztítja, az orosz traktor pedig bőséggel ontotta. Talajba juttatott vegyi koncentráció a mai többszöröse, a hozzá tett víz a mainak legfeljebb fele. Az elzsírosodott gödör tartalmát zagyszivattyúval vagy vödör segítségével a kertre öntötték, esetleg szippantótartályos traktorral a határban lévő földekre vitték és beszántották. A szennyvíztisztító úri huncutság volt, mert a főváros csatornáinak jelentős része is csak úgy egyszerűen a Duna partján végződött. Ez persze messze túl van azon a határon, ami tolerálható, de. Azoknak a bizonyos pöcegödröknek a környékén dúsan tenyészett a csalán, és az egész leírást erre akartam rávezetni. Ez egy rendkívül igényes növény. Meg kell figyelni, hogy a szennyezett területeken nem él meg. Csak a laza, tápanyag és vízgazdag területeket kedveli, máshonnan kipusztul.
Kanyarodjunk vissza itt a szakértői véleményekre, és vegyünk hozzá egy távoli példát. Pár éve a vasúti átjárókon való áthaladáshoz csökkenteni kellett a gépkocsik sebességét, mert a „szakértők” így látták jónak. Még talán a statisztikai adatokat is sikerült úgy csoportosítani, hogy a biztonság javítása érdekében erre szükség volt. Azután jöttek a másik „szakértők”, és ugyanezekből az adatokból más csoportosítással bebizonyították, hogy ez nem igaz. Persze mi, egyszerű autósok tudjuk, hogy korlátozás nélkül azt nézzük, hogy jön-e a vonat, korlátozás mellett meg azt, hogy mennyivel megyünk, vagy van-e rendőr, mert mi nem szakértünk, csak tapasztaltak vagyunk és nem túl gazdagok. A lassúbb haladásból adódó nagyobb biztonság elveszett a plusz figyelnivalóban, tehát jelentős statisztikai javulás sem lehetett, csak több bírságbevétel. Jelenleg az élet minden területét lobbik uralják. Nemrégiben volt Kisbéren egy fórum, ahol a most meg nem nevezett, de hozzáértése tekintetében ostobának is csak jóindulattal nevezhető politikus-előadó arról próbálta meggyőzni a többnyire laikus résztvevőket, hogy a vasúti közlekedésnél lényegesen tisztább a közúti. Ezt ugyan épeszű ember az abszurd humor dimenziójában tudja csak értelmezni, de mégis akadt olyan fizikaórákat messziről elkerült hallgató, aki hitelt adott neki. És ez csak a jéghegy csúcsának távoli sziluettje. Érdekszolga szakértők vezetik a naivakat. Jobban szeretek inkább gondolkodni, bár ez elég sok ellenlábast generál számomra. Vajon miért?
Összegezve.: Meglátásom szerint elsősorban nem a víz tisztítása a lényeg, hanem a környezet lehető legkisebb terhelése. Ha 100liter szennyvízben van 1liter szennyező anyag, de az eltávolítása 2liternek megfelelő szennyező anyag keletkezésével jár, akkor ez az eljárás nem környezetvédelem, hanem környezetszennyezés. Nem az a kérdés, hogy ez a szennyezés hol keletkezik. Ahogy nagyon találóan rámutatott, a bolygó eltartó-lebontó képessége korlátozott. Attól, hogy itt kivonunk a szennyvizünkből „X” mennyiségű mosószert, de ennek érdekében az energiaigény miatt pár kilométerrel odébb 2-3„X” értékű füstöt vagy kiégett fűtőelemet termelünk, még nem leszünk civilizáltak, csak sötétzöldek, akik nem hajlandóak, vagy nem képesek a problémákat komplexen szemlélni és kezelni. Ha a 100liter koszos víz kisebb környezetterhelést okoz elszivárogtatva, mint tisztítva, akkor az előbbi megoldást kell választani. Ha eddig eljutottunk, akkor jöhetnek a különböző lokális lebontási technikák, amikre vonatkozólag már a Neten is számtalan jobbnál jobb megoldást lehet találni. Ha pedig már tényleg semmi más lehetőség nincs, akkor még mindig ott van a hígítás. Ez persze porhintés, mert mindegy, hogy az a bizonyos szennyeződésmennyiség mennyi vízben van oldva, attól még annyi amennyi, de ne legyenek illúzióink! Ezt hívják egészségügyi határértéknek. Ezeket az adatokat szokás ráírni az ellenőrzési jegyzőkönyvekre, ha annyi, ha nem, és a telepek is csak eddig dolgoznak a szennyvíz tisztításán. A nagy különbség az, hogy míg a falulakó a talajba juttatja, és így érvényesül annak szűrő-feldolgozó képessége, addig a telepek mély szikkasztó kutakba vagy élő patakokba engedik, melyeknek élővilága ezek után rohamos hanyatlásnak indul. Természetesen nem ettől, mert a „szakértők” szerint ez csak véletlen egybeesés. A korábbi commentjében jelzett szennyezett forrásvizekre is itt található részleges magyarázat, mert amikor voltak pöcegödrök és agresszív háztartási vegyszerek, de nem voltak víztisztítók, akkor a források vizét inni lehetett, és az volt a furcsa, ha nem, de ezek külön meg is voltak jelölve. Most fordítva van. A „szakértők” lobbi-érdekeket szolgálnak, és nem a tényekről beszélnek. Az igazság kikövetkeztethető, ezért nem fizeti meg senki. Nekik is meg kell élni valamiből, tehát a szakértelmüket a jövedelemszerzés szolgálatába állítják, és mert ezt nevezik ma civilizált fejlett társadalomnak. Már csak az a kérdésem, hogy sírjak, vagy röhögjek?!
Üdv.: Fogarasi

_Okostojás_ 2012.10.08. 18:38:22

Tisztelt Fogarasi úr!

Már meg sem lepődöm azon, hogy írását olvasva hol bólogatok, hol ingatom a fejem. Az a meglátásom, hogy nagyjából egy véleményen vagyunk, talán csak a részletekben és a módszerekben nem értünk teljesen egyet.

Mint az remélhetőleg eddigi írásaimból kiderült, én sem vagyok a csatornázások feltétlen híve, és nem vagyok „sötétzöld” sem. Viszont váltig kitartok azon véleményem mellett, hogy ami nem a természetből való, azt, ha egy mód van, rá ne zúdítsuk rá. Arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb természetellenes anyaggal szennyezzük, romboljuk a Földet. Nem vagyok a technika ellensége, rengeteg modern kütyüt, anyagot, egyebeket használok, és még csak azt sem mondhatom, hogy mindent megteszek azért, hogy ezek ne okozzanak kárt. Van még mit fejlődnöm nekem is 
Polémiánk lezárásaként csak annyit mondanék, hogy szerintem azért kellene jobban odafigyelnünk, mert sosem tudni melyik lesz az a bizonyos utolsó csepp a pohárban.

A szakértők véleményét általában én is fenntartással kezelem, bár meg van bennem az a gyarlóság, mi szerint, azt a szakértői véleményt hitelesebbnek tartom, ami közelebb áll az én meggyőződésemhez. Persze ettől még jókat derülök, ha egy-egy témakörben homlokegyenest más szakértői tanulmányokat olvasok.

Végezetül még annyit, hogy örültem ennek a kis eszmecserének és remélem, hogy más témákban is jól elbeszélgetünk majd itt a blogon.

Üdvözlettel:
Okostojás

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2012.10.08. 20:01:46

@_Okostojás_: Tisztelt OT!
Köszönöm Önnek a magvas beszélgetést, és számítok rá a további felvetett témákkal kapcsolatban is. Remélem, hogy nem voltam bántó a túlzó leírásaimmal, de úgy vélem, hogy a témában járatlanoknak is érteniük kell a leírtakat, hiszen különben mi értelme volna nyíltan levelezni?
Remélem továbbá, hogy a részletes kibeszélés legalább a mérlegelés szintjéig megingatja az érvek nélkül elkötelezett ilyen vagy olyan nézeteket. A bakonybánki csatorna-beruházás sok sebből vérzik, közülük ez a gyakorlati oldal csupán egy horzsolás. A későbbiekben a többi problémát is szeretném részletesen körüljárni. Remélem azt is, hogy akkor már az érdekelt helyi emberek is megszólalnak. Végül is leginkább minket érint a dolog.
Tiszteletteljes üdvözlettel: F. Miklós
süti beállítások módosítása